Vad innebär det att vara vittnesstöd?

Som vittnesstöd jobbar man i tingsrättens väntsal. Arbetsuppgifterna består av att ta emot målsägande och vittnen när de kommer till domstolen. För många människor är det här deras allra första kontakt med en domstol och då kan miljön i sig verka lite skrämmande.

Informerar brottsoffret om hur en rättegång går till

Som vittnesstöd informerar man om hur rättegången går till, vem som kommer sitta var, i vilken ordning förhören hålls och så vidare. Man har också en viktig uppgift när det gäller att lugna de målsäganden och vittnen som sitter och väntar och det kan dels ske via information men ibland kan det vara mer effektivt att bara få prata om något allmänt en stund så man får möjlighet att varva ner lite.

Det finns också ett speciellt rum på tingsrätten där målsägande och vittnen kan sitta och vänta lite avskilt om man så vill. Väntsalen är gemensam för alla parter i ett mål och det kan ibland skapa ett visst obehag hos målsägande och vittnen att behöva sitta och vänta på samma ställe som den tilltalade och dennes vänner och då kan man som vittnesstöd erbjuda dem att få sitta ifred i vittnesstödsrummet istället tills det är dags att gå in på huvudförhandlingen.

Som vittnesstöd är det viktigt att man är väl insatt i rättsprocessen

När man jobbar som vittnesstöd är det viktigt att man är väl insatt i rättsprocessen och då framför allt i hur en rättegång går till och frågor däromkring eftersom det är vad man främst informerar om i samtalen med målsägande och vittnen.
Det är också viktigt att kunna lite om de ersättningar som de närvarande vid rättegången kan ha rätt till. Sen är det naturligtvis bra om man också kan ge lite allmännyttig information som till exempel var toaletterna finns, hur kaffeautomaten fungerar och så vidare.

Till skillnad från stödpersonerna så har vittnesstöden en mycket begränsad kontakt med de brottsdrabbade de möter, både när det gäller tid och vad de kan prata med dem om. Ett vittnesstöd får till exempel aldrig diskutera det mål som målsägande eller vittnet väntar på att närvara vid. Det är bland annat för att man som vittnesstöd inte på något sätt ska påverka vederbörandes minnesbilder. Som vittnesstöd har man också begränsat med tid på sig för att utföra sina insatser då samtalen ofta sker i direkt anslutning till rättegångens början eller när vittnet ska in i salen.

Liksom stödpersonerna får vittnesstöden också skriva under ett tysthetslöfte. Även om rättegångarna i sig är offentliga så är det samtal som sker mellan vittnesstödet och målsägande eller vittnet ett samtal i förtroende och det får inte på något vis föras vidare. Vittnesstöden har också till uppgift att förmedla kontakt till andra stödinstanser om den de pratar med visar sig ha behov av mer omfattande stöd.

Som vittnesstöd utför man främst sina arbetsuppgifter i väntsalen

Som vittnesstöd utför man sina arbetsuppgifter i tingsrättens väntsal. Det innebär att man aldrig följer med in på en huvudförhandling, annat än om man blir ombedd av åklagaren, advokaten eller ordföranden i ett mål. Vistas man av någon anledning i rättssalen måste man först plocka av sig sin vittnesstödsskylt eftersom vi aldrig får gå in i en rättssal med den på.

Innan man börjar sitt engagemang som vittnesstöd får man först gå bredvid och lära sig av de redan aktiva vittnesstöden. När de sedan tycker att man är redo att börja gå ensam meddelar de verksamhetsansvarige som i sin tur tar med till styrelsen som då godkänner personen som vittnesstöd inom vår lokala jour.

Det viktigaste jobb man utför som vittnesstöd är ändå att förmedla medmänskligt stöd till de vittnen och målsäganden som väntar på att rättegången ska börja. Att hålla någon som är orolig inför huvudförhandlingen sällskap en stund kan förändra personens upplevelse av hela rättegången. För trots att informationen är viktig så är den medmänskliga värmen man förmedlar minst lika avgörande för hur en person upplever sitt besök vid domstolen. Även de som jobbar inom rättsväsendet är ofta mycket positiva till det arbete som vittnesstöden utför eftersom det är allmänt känt att ”ett lugnt vittne också är ett bra vittne”.

Mer information om hur det är att jobba som vittnesstöd eller stödpersoner kan du få genom att kontakta oss på Brottsofferjouren Östra Östergötland.

På Brottsoffermyndighetens hemsida hittar du dessutom bra information om vittnesstödsverksamheten.