Den blomstertid nu kommer ….

Visst minns jag känslan när jag och mina klasskamrater stod i våra nya fina kläder i kyrkan och sjöng sommarsånger med mer lust än taktkänsla. Hur fröken Barbro hade klätt upp sig i folkdräkt dagen till ära och hur alla barn gav henne en bukett blommor som tack för det gångna läsåret. Det här var mina första år i skolans värld, men skolavslutningarna fortsatte att ha en nästan magisk prägel på tillvaron. Ibland var de början på något nytt, en ny klass till hösten, ny skola och ibland var det tårfyllda avsked. Skolavslutningen i nian avslutades med att hela klassen åkte till Kos. Två lärare och tjugofem elever. Idag beundrar jag lärarna som tog på sig ansvaret för oss och fick hem oss i samlad grupp utan några större skador på varken kropp och själ.

Jag önskar att alla barn kunde få ha den här känslan av välbefinnande som jag minns att jag hade vid skolavslutningarna, men så är det tyvärr inte. För många barn är det här en tid av lättnad, men det på grund av att skolan är den plats där de dagligen upplever utanförskap, kränkningar och även misshandel. Den plats där de förväntas lära sig och prestera för att kunna skaffa sig en bra utbildning som ska leda till ett jobb i framtiden. Vem kan och orkar lära sig under sådana omständigheter? Hur ska de här barnen ens ha en chans i framtiden om inte skolan är trygg och om de inte kan ta till sig undervisningen?

Det finns andra barn jag pratat med som är oroliga inför att komma tillbaka efter sommarlovet eftersom de inte kommer att kunna berätta för sina kompisar om utlandsresor och annat roligt. Deras föräldrar har inte råd och barnen får då stanna i stan hela sommaren. Jag hoppas verkligen att man slutat med i skolan att låta barnen rita och berätta om sitt sommarlov när de kommer tillbaka till hösten.

Andra barn är oroliga inför föräldrarnas semester eftersom de vet att det är den tid på året det konsumeras mängder med alkohol. Tyvärr så följer det också en hel del bråk med fyllorna och de som sitter i kläm där är barnen. Hur ska man kunna njuta av ledighet och familjesemestrar om det är förknippat med fylla och bråk?

Det finns ytterligare barn jag pratat mycket med så här års och det är de som är oroliga för vad som ska hända när de hälsar på släkten i föräldrarnas hemland. De är tonåringar och i en del familjer alldeles lagom gamla att giftas bort. I Sverige är det förbjudet i lag att tvinga någon att gifta sig eller ingå äktenskapsliknande relationer som kan jämställas med äktenskap. Det kan ge fängelse i upp till fyra år.  Det är också olagligt att arrangera resor för lura någon att gifta sig, vilseledande till tvångsäktenskapsresa och kan ge fängelse i två år. Man har också sedan flera år tillbaka tagit bort möjligheten för barn under arton år att få dispens för äktenskap. Trots detta så finns det ändå oroliga ungdomar som oroar sig för att sommaren kan vara slutet på deras barndom och att de istället ska behöva bli någons maka eller make.

Tyvärr så pirrar det inte i magen för alla när sista skoldagen för läsåret kommer och tyvärr så är det många barn som är ensamma med sina tankar och rädslor.

 

Är du utsatt för brott, vittne eller anhörig? Hos oss får du kostnadsfritt stöd, information och möjlighet till personliga möten. Ring oss på 011-10 28 89  eller maila: boj.norrkoping@telia.com