Jag var på partiledardebatten i Värmekyrkan i fredags. Förutsättningarna för en trevlig kväll hade kunnat vara bättre med tanke på att regnet öste ner och så gott som alla inbjudna hade tillbringat tid i det allt annat än tilltalande vädret.

Vad gjorde jag där då? Naturligtvis var jag nyfiken på hur dessa två herrar har tänkt sig att styra vårt land de närmaste fyra åren, men framför allt så var jag nyfiken på hur de skulle ta upp ämnet om brottslighet. Andra ämnen som pensioner, invandring, klimat och en extra föräldravecka togs också upp och ibland tyckte de lika, men ville lösa problemen på olika sätt och ibland stod de så långt ifrån varandra som de bara kunde. Så skulle ämnet brottslighet avhandlas. Man hade bjudit in en polis som fick berätta lite kort om sin arbetssituation och sin önskan om vad han ville att den kommande regeringen skulle bidra med för att förbättra arbetssituationen för landets poliser och sen till sist ställa en fråga som skulle avhandlas. Fler poliser, bättre löner, betald utbildning var några av de konkreta förslagen som kom. Hela den här valrörelsen har man också pratat mycket om gängkriminalitet och hur man ska stävja den. Jag väntade med spänning för att se om de båda toppolitikerna skulle ta ordet brottsoffer i sin mun och även den här gången blev jag besviken. Tyvärr så är det så, både på nationell och lokal nivå, att när man pratar om brottslighet så glömmer man gärna de som utsätts för brotten. I den ideala världen skulle man naturligtvis utrota all kriminalitet och ingen skulle någonsin bli offer för densamma. Vi skulle inte ha några brottsoffer och alla skulle vara lyckliga. Vem vet, kanske når vi dit en dag, men som det ser ut nu så har vi långt kvar. Förra veckan skrev jag om BRÅ:s Nationella Trygghetsundersökning för 2017 och den visar att många människor inte känner sig trygga över lag och det förekommer en hel del brott som anmäls och en hel del brott som inte anmäls. Däremot så budgeteras det inte för de brottsdrabbade ens i närheten av vad som behövs, utan pratar man om brottslighet så är det ofta bara gärningspersonerna man tänker på. Det ena behöver inte utesluta det andra anser jag. Där det finns kriminella finns det också brottsdrabbade och alla behöver stöd och hjälp, fast på olika sätt.

Blev jag så mycket klokare efter att ha besökt den här debatten då? Både ja och nej. Det var intressant att fått följa den på plats och se hur det går till. Jag var förmodligen mer uppmärksam på frågor och svar också än vad jag hade varit om jag suttit hemma i soffan och följt densamma. Det fick mig också att gå hem och fundera på hur man kan öka utrymmet för de brottsdrabbade i debatten när det gäller brottslighet. Hur man kan få det lika självklart att prata om dem som om gärningspersonerna.

Har du varit utsatt för brott? Är du vittne eller anhörig? Hos oss får du alltid kostnadsfritt stöd och information dygnet runt. Ring oss på 011-10 28 89 eller maila oss på boj.norrkoping@telia.com