Jag blev inbjuden till Nämndemannaföreningens Regionkonferens i lördags för att prata om vittnesstödsverksamheten. Det är nog många nämndemän som lagt märke till oss, men många av dem har nog inte fullt ut förstått vad vi gör så därför var det extra roligt att få berätta det.

Vittnesstödsverksamheten har sina rötter från England. Där började man redan på 80-talet att möta upp oroliga vittnen i domstolarna för att ge dem stöd och kanske kunna lugna ner de som var oroliga också. Här i Sverige var vi betydligt senare då det startade som ett projekt i Växjö, finansierat av Brottsofferfonden 1995.

Idag finns det vittnesstöd i alla tingsrätter i hela Sverige och så är det även här i Norrköping. Vi har en verksamhet som vi är stolta över och vi har vittnesstöd som gör ett helt fantastiskt jobb då de helt ideellt går och jobbar i tingsrätten varje vecka. Därför var det extra roligt att få berätta om vilket jobb de här människorna lägger ner eftersom nämndemännen oftast bara får en glimt av dem i väntsalen, men om de inte hade suttit där hade de förmodligen fått in betydligt oroligare vittnen i en del fall.

I Sverige har vi vittnesplikt. Det betyder att om man blir kallad till domstolen för att vittna så måste man gå dit. Kommer man inte kan man få vite på 4 000 kronor och ibland kan det också vara så att polisen hämtar dit uteblivna vittnen. I kallelsen man får hem står det om att det vittnesstöd på plats och det finns också telefonnummer till oss så man kan ringa innan om man känner att man vill ha någon att prata med. Ibland kan det vara så att personen som ska vittna känner sig orolig av olika anledningar och då kan det vara skönt att redan ha pratat med någon om vad som kommer att hända inne i rättssalen. Detsamma gäller också för målsäganden.

Vittnesstödens uppgift är att finnas i väntsalen och ta emot de som ska in på rättegång. De informerar om vad som kommer att hända där inne, de berättar om att man har rätt till ersättning och de sitter och pratar rent allmänt för att lugna lite. Det de däremot aldrig pratar om är målet man ska in på. Risken är stor att påverka berättelsen i sådant fall så vill man prata om det så finns det istället möjlighet att göra det efteråt.

I en del fall har vi haft kontakt med vittnet eller målsäganden länge innan. Är man orolig för rättegången så finns det möjlighet att kontakta oss så kan vi gå till tingsrätten i förväg för att titta på lokalerna, se en rättssal och vi kan också gå på en annan rättegång så man får se hur det går till. Det här är mycket uppskattat av de som kontaktar oss innan eftersom det tar bort mycket av oron då man vet vad som kommer att hända, hur det ser ut och hur det går till.

Vill du veta mer om vittnesstödsverksamheten eller ska du till på rättegång och känner att du vill veta lite mer om vilket stöd vi kan ge dig? Tveka inte att kontakta oss på telefonnummer 011-10 28 89 eller boj.norrkoping@telia.com

Vår telefon är alltid på och all hjälp är kostnadsfri.