Följande text fanns i NT som en debattartikel skriven av oss på Brottsofferjouren förra veckan. Innehållet är så pass viktigt så vi kände att den behöver ligga ute på vår blogg också.

Regeringens definition av gift mot sin vilja är ”att någon påverkas gifta sig genom såväl straffbart tvång som andra påtryckningar”. Med tvångsäktenskap menas endast de fall där straffbart tvång använts för att få någon att gifta sig mot sin vilja.

2009 kom Ungdomsstyrelsens rapport Gift mot sin vilja. Den visade att 70 000 svenska ungdomar i åldrarna 16 – 25 år upplever att de inte själva kan välja fritt vem de ska gifta sig med. Både tjejer och killar drabbas, men främst är det kopplat till tjejer. De här ungdomarna blir starkt begränsade i sin vardag, både på fritiden och i skolan genom att de inte får delta i ämnen som föräldrarna anser olämpliga.

Ofta är tvångsäktenskap kopplat till normer kring den kvinnliga oskulden. Flickorna begränsas i sina liv och pojkarna fostras till att hålla koll på sina systrar för att kunna garantera deras oskuld. Redan från tidig ålder tränas flickorna i att passa upp på sina bröder, medan bröderna ska kontrollera sina systrar för att kunna garantera familjens heder.

De här ungdomarna är också starkt begränsade i sin sexuella identitet och det gäller bägge könen. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport så tror en hög andel av de 70 000 ungdomarna att de skulle bestraffas hårt om de var öppet homo-, bi- eller transsexuella.

Snart är sommaren här trycket ökar även hos oss på Brottsofferjouren när det gäller samtal från oroliga ungdomar som befarar att semesterresan till släkten kommer att innebära att de även ska bli bortgifta. När andra ungdomar ser fram mot en skön ledighet med sol, bad och häng med kompisarna, så finns de här ungdomarna vars största rädsla är att de ska behöva gifta sig med någon som de inte själva valt. De vill liksom så många andra unga människor satsa på skolan, sin utbildning och skaffa sig en karriär. Något som de kommer att bli starkt begränsade till att göra i samband med ett ofrivilligt äktenskap. Utöver det så följer också att man har samlag med den man gifter sig med, något som de i många fall inte valt själva och därmed blir det äktenskapliga samlivet att betrakta som ett övergrepp.

Både svensk lagstiftning och Barnkonventionen som Sverige skrivit under förbjuder tvångs- och barnäktenskap. Utöver det så förstärktes också lagstiftningen 2014. Det gäller för oss som jobbar med ungdomar att se och våga fråga när vi misstänker att någon lever med stora begränsningar, vilket hederskulturen ofta innebär. Det gäller också att ungdomarna själva vet vart de kan vända sig om de behöver hjälp och att den hjälpen vet vad det handlar om och vilket hjälp som ska ges. Söker de här ungdomarna hjälp så ska de ha rätt hjälp från första stund.

Tvångs- och barnäktenskap må ha sin grund i hederskulturen, men det är också ett samhällsproblem. Många unga tvingas leva under andra normer och med begränsningar som varken är tillåtna i svensk lagstiftning eller enligt Barnkonventionen. Det är allas vår skyldighet att hjälpa de ungdomar som blir utsatta. Hjälpa dem till ett liv där de själva kan bestämma om sin framtid.

Mia Landell