1 juli brukar ju innebära att det kommer en del nya lagar och så är det ju även i år. Däremot så är det inte så många av dem som har någon större betydelse för brottsdrabbade och deras situation.

Flera handlar om efternamnen vi bär. Att barn inte automatiskt ska få ett efternamn efter födseln eller en adoption, att vi ska kunna ha dubbla efternamn och en massa andra nya regler angående vad vi vill heta.

Allmän värnplikt införs också och redan i sommar kommer 13 000 ungdomar att kallas till mönstring. Sen är det lite andra lagar om åldersgräns på e-cigaretter, varningsmeddelanden i mobilen, höjda tandvårdsbidrag med mera. Den enda lagändringen som gäller brottsdrabbade, eller rättare sagt gärningsmän, är att det nu ska bli hårdare straff för våldsbrott. Minimistraffet för grov misshandel kommer att höjas från ett års fängelse till ett och ett halvt års fängelse. Även minimistraffet för grovt olaga hot höjs från ett halvårs fängelse till istället nio månader. Lagstiftarna har även ändrat straffen kring könsstympning. Från tidigare max fyra års fängelse, till att nu istället innefatta lägst två år och högst sex års fängelse. Frågan är bara om antalet åtal gällande könsstympning kommer att öka i samband med den nya lagstiftningen. Vi vet att det förekommer. Att flickor som bor i Sverige tvingas genomgå den här hemska ritualen, men antalet åtal är ändå förhållandevis minimala. Varför kan man fråga sig?

Regeringen har också tänkt kring frågan angående tvångsäktenskap och könsstympning och vill nu utreda om det finns möjlighet att spärra passen i de fall då man misstänker att en person kommer att kunna utsättas för ovanstående. Det pågår en utredning om det kan finnas effektivare sätt att förhindra att unga människor förs utomlands för att giftas bort mot sin vilja eller utsätts för könsstympning. Antalet anmälningar har ökat, men regeringen har ingen klar uppfattning om hur många unga människor som egentligen berörs. Justitieministern tror att antalet anmälningar ökat på grund av att allt fler unga får veta vilka rättigheter de har och vad lagen säger om tvångsäktenskap. Det är ju bra i sig eftersom allt fler vågar anmäla och söka hjälp, men även här är antalet domar i det närmaste obefintliga.

I september nästa år ska även utredningen angående skärpta straff för brott med hedersmotiv läggas fram och i december i år ska man även presentera förslag som innebär begränsningar i att få barnäktenskap genomförda utomlands godtagna i Sverige. Det sista är verkligen på tiden. Vi har en lag som förbjuder barn att gifta sig och vi säger att vi ska följa Barnkonventionen, hur kan vi då acceptera barnäktenskap bara för att de inte inletts i Sverige? Bra förslag från regeringen som jag hoppas man kommer att spinna vidare på och göra något bra av.

Mia