Bråvalla är slut för den här gången och kanske får vi aldrig mer uppleva den stora musikfestivalen. Det var igår när det hade rapporterats om ytterligare sexuella övergrepp på festivalen som arrangören valde att gå ut med nyheten att det inte blir någon festival nästa år just på grund av alla övergrepp som begås.

Jag har läst en del kommentarer i sociala medier efter uttalandet och reaktionerna har varit blandade. Allt från att det är bra att man lägger ner när folk inte kan sköta sig, till att det egentligen är en fråga om arrangörernas ekonomi och att de väljer att mörka förlusterna bakom ett sådant här uttalande. Konstigt nog är det få som tycker det är synd att Bråvalla lägger ner, om nu även för en begränsad framtid, men det tror jag mer har att göra med urvalet hos de som kommenterat.

Jag tycker det är bra att arrangörerna gör en markering mot sexuella övergrepp och våldtäkter. Frågan är bara om det hjälper?

En är en för mycket, säger festivalens grundare och ägare Folkert Koopmans och jag håller med honom till fullo. Fast hjälper det att ställa in en festival för att komma tillrätta med det problem som det här faktiskt är? Nej, jag tror inte det utan problemet ligger djupare än så. Det här är inget som bara hör ungdomsvärlden till, utan en syn på kvinnan och sexualitet över lag som behöver ändras från grunden. Bråvallafestivalen är än så länge inte det farligaste stället för en kvinna att befinna sig, utan det är fortfarande i sitt eget hem. Där riskerar många kvinnor att misshandlas och våldtas. Vi behöver ta krafttag med jämställdhetsfrågorna och respekten för varandra, oavsett kön. Det är inte bara våra barn och unga som behöver lära sig det, utan även de vuxna som ska föregå med gott exempel inför dem. Även rättssystemet behöver bli bättre på att markera att den här typen av våld inte är ok. Jag har pratat med unga killar som säger att om de inte hade sitt samvete så skulle de kunna göra vad som helst mot tjejerna för de får ändå inga straff. Det här är killar som inte på något vis utsatt någon för något brott, men det är otäckt när de uppfattat rättssystemet som så flat att man kan komma undan med vad som helst gällande sexualbrott. En av dem sa också att man kollar ju ändå bara på vad tjejen gjorde för fel. Vilka signaler sänder det ut till de som ska fortsätta bygga vårt samhälle in i framtiden.

Att ställa in Bråvallafestivalen är ett ställningstagande mot det sexuella våldet, men samtidigt kan det också uppfattas som en kollektiv bestraffning. Den stora massan, kvinnor och män, går dit för att lyssna på musik och umgås med andra människor. Sen finns det ett fåtal personer som går dit för att ta sig friheter som de inte har rätt till. Ska dessa fåtalet få förstöra för den stora massan? Det finns säkert både för- och nackdelar med det här ställningstagandet från arrangörerna och det ska bli intressant att följa debatten på sociala medier som kommer att följa när deltagarna från årets festival vaknat till framåt eftermiddagen idag.

Mia