Centerledaren Anni Lööf vill se skärpta straff för sexualbrott, är en av rubrikerna i Aftonbladet.

Hon är inte ensam om att kommit med den typen av kommentarer under senaste veckan och förklaringen till att allt fler uttalat sig om den här typen av brott är Bråvallafestivalen. Bra att man har fokus på den här frågan, men hur länge håller det i sig undrar jag? Kommer det att leda fram till några lagändringar, eller har nyheten om sexualbrott lagt sig om en vecka eller två? En annan fråga jag har är om det räcker med att ha fokus på just straffen. En övervägande del av de anmälningar som görs kommer aldrig att leda till domstolsförhandling. Vad tänker våra politiker om det? Kan det verkligen vara så illa att man inte kan bevisa att brott begåtts i de allra flesta fall som anmälts, eller finns det något som behöver ändras redan i förundersökningsstadiet så att fler kan få ta del av ett mer kännbart straff i domstolen?

En annan fråga är vad vi ska göra med det stora mörkertalet. Läste någonstans att man tror mörkertalet under just festivaler är så högt som 95 %. Skrämmande om den siffran stämmer. Man vet också genom olika trygghetsundersökningar att mörkertalet i övrigt också ligger väldigt högt. Räcker det med skärpta straff för att locka dessa att göra en anmälan? Eller behöver man kanske se till att antalet anmälningar som leder till åtal ökar? Givetvis ska vi inte börja åtala människor utan att ha bevis för vad de gjort, men kanske behöver man lägga lite mer tid och resurser över lag när det gäller den här typen av brott för att fler ska bli fällda?

Samtidigt så kan man ju fråga sig om skärpta straff är rätt väg att gå? De män som utför den här typen av brott har ofta en förlegad syn angående kvinnor och jämställdhet. De ser den kvinnliga delen av befolkningen som ett smörgåsbord, bara att ta för sig av utan att det blir några direkta konsekvenser. Kanske behöver vi inte bara skärpa straffen, utan också redan i tidig ålder börja jobba mer med just jämställdhetsfrågorna? Något är ju uppenbarligen fel gällande respekten för varandra och där hjälper inte skärpta straff. Helst inte när många resonerar att de ju ändå inte får något straff.

Även rättssystemet har många gånger en förlegad syn när det kommer till kvinnans roll i ett sexualbrott. Man tittar på om hon varit berusad och graden av berusning, vilka kläder hon haft på sig och ibland går man så långt att man till och med noterar vad för sorts underkläder hon burit vid tillfället. Man tittar också på hur hon uppträtt, om hon varit mycket utmanande och så vidare. Att vara berusad är inte bara männens rätt. Som kvinna har också rätt att dricka alkoholhaltiga drycker och som kvinna har man också rätt att passera gränsen för vad som är tillräckligt med dricka. Med andra ord så har man som både man och kvinna rätt att dricka sig stupfulla, även om det inte är att rekommendera ur olika hälsoaspekter. Som kvinna har jag också rätt att klä mig i de kläder jag vill och tycker om. På sommaren är det inte ovanligt att man väljer att bära en klänning och ibland kan klänningen vara så pass kort att den slutar på halva låret. Inget konstigt med det i normala fall, men råkar kvinnan däremot ut för ett sexualbrott så kan hon istället bli ifrågasatt för sin korta klänning. Även när det kommer till underkläder så kommer frågan upp ibland. Varför hon hade stringtrosor, varför hon hade matchande trosor och BH? Varför hon hade de underkläder hon hade beror ofta på att man som kvinna vill känna sig fin, inte att man vill ligga med en vilt främmande människa. Ska jag som kvinna behöva inhandla stora mamelucker och ikläda mig sådana vid offentliga tillställningar bara för att inte bli ifrågasatt om någon skulle ta sig friheter mot mig?

Skärpta straff är nog bra, men grunden för att minska sexualbrotten ligger nog faktiskt hos föräldrarna. Både hur de uppför sig mot kvinnor så de kan vara ett gott exempel, men även att de pratar om jämställdhet och hur man ska vara mot varandra med sina barn och ungdomar. När sedan ungdomarna blir tillräckligt gamla för att förstå är det också viktigt att ta samtalen om sex och samtycke. Vad som däremot är viktigt att inte glömma är att det här inte är ett problem som enbart hör ungdomsvärlden till. Sexualbrott förekommer i alla åldrar.

Mia